Charlottecuyvers.reismee.nl

De historie van Léon en enkele weetjes : aangrijpend!

Buenos!

Na 12 dollar betaald te hebben, kon ik op History Tour in Leon en believe me, it was worth the money! Harry, afkomstig uit Nederland, is de organisator van de tour. Hij is enorm geintresseerd in de geschiedenis van Nicaragua (en andere landen), waardoor je blijft hangen aan zijn lippen. Een aangrijpend verhaal met enkele weetjes om nooit meer te vergeten. Dit is de moeite waard om te lezen!

Vooraleer de tour vertrok, was ik met Harry aan het praten over Guatemala City. Hij heeft daar enkele jaren geleden gewerkt in de sloppenwijken. In de sloppenwijken wonen vooral de Maya's. Aangezien de regering dat aantal klein wilt houden, kunnen kinderen enkel worden aangegeven in de grote steden. Om vanuit de sloppenwijken tot in Guatemala City te geraken, moet je 3,5 uur rekenen (en terug). De Maya vrouwen hebben vaak geen geld én tijd om die tocht te maken. Het gevolg hiervan is dat de Maya's veel illegale kinderen hebben. Deze kinderen kunnen later dus niet gaan stemmen én niet gaan werken.

Na dit weetje vertrokken we naar de rand van Léon. Daar stond de allereerst katholieke kerk die de Spanjaarden hadden gebouwd nadat ze aan wal kwamen. De spanjaarden bouwden deze kerk om de religie van de Maya's te veranderen. Maya's leefden toen in zelfgemaakte huisjes en dus hadden ze schrik om in zo'n imposant donker gebouw binnen te wandelen. De spanjaarden zijn eigenlijk zo dom nog niet want wat deden ze.. ze keken naar wie de god van de indianen was.. de zonnegod. En zodus maakten de spanjaarden een zonnegod voor binnen. Ze namen de Maya's bij de hand en zeiden 'De zon schijnt buiten 12 uur, kom binnen en het schijnt 24 uur'. De Maya's begonnen naar de kerk te komen, zelfs 's nachts stonden ze daar.

We gingen naar binnen in de kerk en er was net een begravenis bezig. Héél simpel. En eigenlijk zou het zoals dat moeten zijn. Iedereen draagt wat hij/zij wilt , de kist wordt door naasten gedragen en iedereen draagt bloemen. De kist wordt naar buiten gedragen en in een terreinwagen gezet. Achter de terreinwagen lopen de mensen en een groepje muzikanten (1 trompet, 2 gitaren én een accordeon). Maj mijn geheugen is een bom! Over de kleren .. ze dragen wit als het gaat over een oud persoon die een lang en goed leven heeft gehad. Normaal gezien rouwen ze voor 9 dagen, nadien is het 'feest'. Het leven gaat voort voor hen en ze herinneren de mooie momenten.

OK nu een beetje over de revolutie. We vertrokken naar de politieke gevangenis van de Somoza-dictatuur. Een héél kleine gevangenis waar maar liefst 600 mensen opgesloten zaten! Een schande! Harry kon enkele overlevenden spreken en zei vertelden dat ze geen plaatst hadden om te liggen. Omdat de gevangenis zo overvol was , moesten de bewakers af en toe wat mensen vermoorden. En waarom er dan niet een spelletje van maken, dachten ze waarschijnlijk. Ze begonnen te wedden voor een pakje sigaretten, hoelang het zou duren vooraleer iemand zou sterven. Ze namen een knoop, dat werd vastgemaakt aan een koord. Een gevangene moest het inslikken. Wanneer de knoop helemaal beneden was, trok men aan de koord. Het gevolg is dat alle ingewanden worden doorboord. Soms stierven ze ineens, soms deden ze er een tijdje over. Degene die het dichts bij de tijd was, won zijn pakje sigaretten. Een andere methode om te vermoorden, was de hoofden afhakken. De bewaker nam het afgehakte hoofd en stak het in een bak met water. Dat was het enige dat ze hadden om uit te drinken. Ze moesten wel van dat rood water drinken, anders zouden ze sterven van de dorst.

Als men over de revolutie praat, heeft men het vaak over Santini. Santini was een nationalist en heeft dus niets te maken met de revolutie. Hij wordt gewoon als icoon gebruikt zoals Abraham Lincoln voor de republikeinen in Amerika. Abraham Lincoln wou de federele macht behouden. Goei weetje of niet? Ik zou het ook zo denken!

Er waren drie somozo-dictaturen. Onder de derde ging het mis. Hij was de ergste. Aan het einde van zijn dictatuur bezat hij één derde van het land als privé-bezit. De Ometepe-eilanden waren zijn privé vakantieplaatsen. Een groepje van de bevolking begon de revolutie. En in een paar uur hadden ze bijna heel de stad verovert. De contra's (Somoza) werden gesteund door de verenigde staten. Wanneer Santini opkwam (periode VOOR de revolutie) , werd men gesteund door Carter, toenmalige president van de verenigde staten. Men steunde Somoza omdat Santini een nationalist was en men dus bang was dat ze hun voordelen zouden kwijtspelen. Santini werd vermoord , paar dagen nadat Amerika had beloofd om hem te beschermen. Merkwaardig of niet?

Na een tijd stopte Carter de steun omdat Vietnam nog vers in het geheugen zat. Na Carter kwam Ronald Reagan aan de macht. Hij begon een illegale steun aan de contra's. Het ergste is dat mensen denken dat wat er gebeurde in Nicaragua, een burgeroorlog was. Dat was het niet. De contra's bestonden uit 15 procent Nicaraguanen (en die Nicaraguanen waren dan nog degeen die niets anders konden doen dan bij de Somoza's te zitten omdat ze schrik hadden en een beter leven daar hadden : ze werden getraind, kregen voedsel, onderdak,..) en de rest bestond uit Amerikaanse soldaten. De oorlog in Nicaragua was een oorlog tussen Amerika en Nicaragua.

Reagan en de CIA moesten dus een manier vinden om de oorlog te financieren. Allereerst deden ze dat via de Iran-contra-affaire. De Verenigde staten verkocht wapens aan Iran terwijl ze met Iran oorlog aan het voeren waren. Ze plaatsen hun eigen soldaten in gevaar. Ten tweede gaven ze drugsbendes een doorgang tot de Verenigde staten. In de jaren 80 had men een groot drugsprobleem in de Verenigde Staten. Nu weet je van waar dat kwam... .

Toen het begon uit te komen wat Reagen en de CIA deed, werd de oorlog stopgezet. Reagen kreeg Alzheimer en heeft altijd beweerd dat hij van niets wist. Waarom werd Reagen niet afgezet? De CIA directeur was George Bush.. rarara.. de volgende president.

Men heeft de Verenigde staten aangeklaagd voor ongeveer 200 biljoen US dollars. De Verenigde Staten heeft de bevoegdheid van het Internationaal gerechtshof niet erkend en dus moeten ze niets betalen. Als Nicaragua dat geld zou hebben, zou het weer een rijk land kunnen zijn.

Ten slotte een weetje over Daniel Ortega, de huidige president van Nicaragua. Daniel Ortega doet goede en slechte dingen. Het goede wat hij doet is bijvoorbeeld de 'Im hungry' campagne. Armen krijgen zaden en vee om iets te kunnen beginnen. Nu het slechte.. iedereen die bij de regering wilt werken, moet zich als lid inschrijven bij de partij van Daniel Ortega. Wat is het gevolg als regering en partij in elkaar vloeien? Een dictatuur, spijtig genoeg.

PUNT

Charly!

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!